"Είμαι ο γιατρός σας...": το ανέκδοτο και η γελοιότητα

  Μοιραστείτε
  avatar
  Xorxito
  Moderators
  Moderators

  Αριθμός μηνυμάτων : 187
  Ημερομηνία εγγραφής : 27/11/2010
  Ηλικία : 28
  Τόπος : Αθήνα

  "Είμαι ο γιατρός σας...": το ανέκδοτο και η γελοιότητα

  Δημοσίευση από Xorxito Την / Το Τετ Δεκ 08, 2010 1:55 am

  ΝΤΟΜΙΝΙΚ ΣΤΡΟΣ - ΚΑΝ

  «Μην πολεμάτε τον γιατρό που σας δίνει φάρμακα"

  Ο Ντομινίκ ΣτροςΚαν αποχωρεί από το Μέγαρο Μαξίμου μετά την ολοκλήρωση της συνάντησής του με τον Γιώργο Παπανδρέου. Στο «κάδρο» (δεξιά) και ο υπουργός Οικονομικών Γιώργος Παπακωνσταντίνου
  Απένειμε εύσημα αλλά και απηύθυνε «παραινέσεις», που θα μπορούσαν να ερμηνευθούν ακόμη και ως απαιτήσεις, ο επικεφαλής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος - Καν στον Γιώργο Παπανδρέου.

  Ο ισχυρός άνδρας του ΔΝΤ, στη συνάντησή του με τον Πρωθυπουργό χθες στην Αθήνα (σε γεύμα εργασίας) δήλωσε εντυπωσιασμένος από τα όσα έγιναν στην Ελλάδα τους τελευταίους μήνες, ενώ ζήτησε, σύμφωνα με πληροφορίες, από τον Πρωθυπουργό να υλοποιηθεί άμεσα το χρονοδιάγραμμα των διαρθρωτικών αλλαγών, να χτυπηθεί καίρια η φοροδιαφυγή ώστε να αυξηθούν τα έσοδα του κράτους και να δρομολογηθεί «ενός είδους» ανάπτυξη στη χώρα, ως αντιστάθμισμα στην ύφεση που αντιμετωπίζει η Ελλάδα. Και γενικεύοντας το θέμα της ανάπτυξης και δίνοντάς του παράλληλα ευρωπαϊκή διάσταση, είπε: «Το πρόβλημα είναι ανάπτυξη, ανάπτυξη, ανάπτυξη. Οχι ανάπτυξη μόνο για την ανάπτυξη. Οχι αυτοσκοπός. Αλλά για θέσεις εργασίας, για το μέλλον». «Βεβαίως», πρόσθεσε, «οι ανεπτυγμένες χώρες δεν μπορούν να έχουν ρυθμούς ανάπτυξης 7% ή 8%, όπως είχε η Κίνα π.χ., αλλά, αν είχατε στην Ευρώπη ρυθμούς ανάπτυξης 3-4%, όπως οι ΗΠΑ, δεν θα είχατε πρόβλημα».

  Ο επικεφαλής του ΔΝΤ χαρακτήρισε «πολύ σοβαρή» την κατάσταση στην Ευρωπαϊκή Ενωση και την ευρωζώνη, υποστήριξε ότι η ανάκαμψη θα είναι δύσκολη και σημείωσε ότι «η ευρωζώνη πρέπει να βρει περιεκτική και ολοκληρωμένη λύση σε αυτό το πρόβλημα της κρίσης χρέους, και όχι λύση για κάθε χώρα χωριστά (...). Είμαι πεπεισμένος ότι θα ληφθούν οι σωστές αποφάσεις για την ευρωζώνη».

  Κατά τη συνάντησή τους ο Πρωθυπουργός φέρεται, σύμφωνα με τις πηγές που προαναφέρθηκαν, να εξήγησε στον κ. Στρος - Καν ότι η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να τηρήσει τις δεσμεύσεις που έχει αναλάβει με το Μνημόνιο, αλλά υπάρχουν αντικειμενικές δυσκολίες στην υλοποίηση του χρονοδιαγράμματος που έχει τεθεί. Και τόνισε πως η κυβέρνηση κάνει το «ανθρωπίνως δυνατόν» για να είναι συνεπής με τα όσα απορρέουν από το Μνημόνιο.

  Εχει τη σημασία του το γεγονός ότι αργότερα, σε δηλώσεις που έγιναν μετά το τέλος των συνομιλιών, ο Ντομινίκ Στρος - Καν απηύθυνε ουσιαστικά έκκληση για συναίνεση προς όλες τις πολιτικές δυνάμεις, υποστηρίζοντας ότι πρέπει η κυβέρνηση να στηριχθεί ώστε να επιτύχει τους στόχους που έχουν τεθεί, διότι, όπως είπε, «δεν πρόκειται για μάχη των πολιτικών δυνάμεων, αλλά είναι μάχη για τη σωτηρία της χώρας σας». Και εξέφρασε την εκτίμησή του για την κυβέρνηση και τα «γενναία» μέτρα που έλαβε, προσπάθεια για την οποία είπε μια φράση που αργότερα προκάλεσε την έντονη αντίδραση της Νέας Δημοκρατίας: «Αναγνωρίστηκε (η προσπάθεια) μέσω εκλογών από τον ελληνικό λαό, κάτι που δεν συμβαίνει συχνά».
  «Ο κίνδυνος δεν πέρασε»

  Κατά τον κ. Στρος - Καν, ο κίνδυνος για την Ελλάδα δεν έχει παρέλθει και δεν δικαιολογείται κανενός είδους εφησυχασμός. Ωστόσο, έσπευσε να διευκρινίσει ότι το ΔΝΤ δεν πιέζει για νέα μέτρα, ούτε συνδέει το θέμα της επιμήκυνσης της αποπληρωμής του δανείου με τη λήψη νέων μέτρων εις βάρος του κοινωνικού συνόλου. Μάλιστα, σημείωσε χαρακτηριστικά: «Είπα μεν ότι τα χειρότερα δεν έχουν περάσει, αλλά δεν είπα ότι τα χειρότερα θα έλθουν. Τίποτα το καινούργιο δεν υπάρχει στο πρόγραμμα που συνεχίζεται κανονικά».

  Αναφερόμενος επίσης στην κριτική που δέχεται και ο ίδιος αλλά και το ΔΝΤ, ο κ. Στρος - Καν τόνισε: «Μη μάχεστε τον γιατρό που καμιά φορά δίνει φάρμακα που δεν σας αρέσουν». Και πρόσθεσε: «Είμαστε εδώ για να βοηθήσουμε, δεν πάμε κάπου απρόσκλητοι, ξέρουμε τους χαρακτηρισμούς για το ΔΝΤ, ξέρουμε ότι γίνονται διαδηλώσεις που μας λένε να φύγουμε, λέμε όμως ότι είναι καλύτερα να είμαστε εδώ, παρά να είμαστε έξω, και όσο το ταχύτερο μπορέσετε να πετάξετε με τα δικά σας φτερά τόσο το καλύτερο».

  ΑπότηνπλευράτουοΓιώργος Παπανδρέου στις δηλώσεις του χαρακτήρισε «άθλο» τη μείωση του ελλείμματος κατά 5% το 2010 και υπογράμμισε ότι το 2011 θα είναι η χρονιά των διαρθρωτικών αλλαγών.

  «Ο δρόμος θα είναι δύσκολος», είπε.

  «Χρειάζεται να γίνουν πολλά, αλλά όσο πετυχαίνουμε τους στόχους μας οι επιτυχίες μας αναγνωρίζονται» υπογράμμισε και ενέταξε στην αναγνώριση της ελληνικής προσπάθειας την προοπτική επιμήκυνσης του χρόνου αποπληρωμής του δανείου.

  ΣΥΝΟΛΙΚΗ ΛΥΣΗ
  «Η ευρωζώνη πρέπει να βρει ολοκληρωμένη λύση στο πρόβλημα της κρίσης χρέους και όχι λύση για κάθε χώρα χωριστά»


  «Αμήχανο κλίμα» στη συνάντηση με Σαμαρά.

  «Παράθυρο» για αλλαγές στη δοσολογία του Μνημονίου θεωρούν στη Ν.Δ. ότι άνοιξε ο Ντομινίκ Στρος-Καν κατά τη χθεσινοβραδινή συνάντησή του με τον Αντώνη Σαμαρά, καθώς ζήτησε από την αξιωματική αντιπολίτευση να διαβιβάσει στο ΔΝΤ συγκεκριμένες προτάσεις για την ανάπτυξη της ελληνικής οικονομίας. Ακόμη προέτρεψε τον κ. Σαμαρά να επιμείνει στην ανάγκη αξιοποίησης της δημόσιας περιουσίας. Κατά την 50λεπτη συνάντηση που έγινε στο γραφείο του προέδρου της Ν.Δ. στη Βουλή – μέσα σε «αμήχανο, αλλά πολιτισμένο κλίμα», όπως ανέφεραν κομματικές πηγές – ο επικεφαλής του ΔΝΤ δεν φάνηκε, ωστόσο, να ευνοεί τουλάχιστον στην παρούσα φάση αλλαγές στο «δημοσιονομικό κομμάτι» του Μνημονίου (περικοπές μισθών, αύξηση άμεσης και έμμεσης φορολογίας κ.ά.). Ο ίδιος επέμεινε ότι το πρόγραμμα που έχει κληθεί να εφαρμόσει η χώρα μας «θα πετύχει» και προεξόφλησε την επιμήκυνση του χρόνου αποπληρωμής του δανείου των 110 δισ. ευρώ προς την τρόικα. Κατά πληροφορίες, τόνισε ότι το ΔΝΤ από το περασμένο καλοκαίρι έχει επισημάνει πως η αποπληρωμή του συγκεκριμένου δανείου «δεν βγαίνει» με βάση τον αρχικό σχεδιασμό και, «φωτογραφίζοντας» τους Γερμανούς, πρόσθεσε ότι «σήμερα αυτή την αδυναμία την αντιλαμβάνονται κι άλλοι».

  Ο πρόεδρος της Ν.Δ. ανέφερε από την πλευρά του ότι είναι αναγκαίο να αναθεωρηθούν βασικές πτυχές του Μνημομίου, κάνοντας λόγο για ένα σχέδιο που «είναι κοινωνικά άδικο και αποδεικνύεται οικονομικά αναποτελεσματικό». Κατά τις ίδιες πληροφορίες, ο κ. Σαμαράς πρόσθεσε ότι «τα αδιέξοδα αυτά δεν μπορεί να τα αποσοβήσει από μόνη της η επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου», για την οποία η Ν.Δ. θα συναινέσει, όπως γνωστοποίησε στον κ. Στρος-Καν, υπό την προϋπόθεση ότι θα περιλαμβάνει το σύνολο του δανείου των 110 δισ. ευρώ και δεν θα συνοδευθεί από «νέα επαχθή μέτρα».


  «Εάν ήμουν Ελληνας, ίσως να βρισκόμουν στους δρόμους»

  Την αναγκη να ευθυγραμμιστούν τα ημερομίσθια με την παραγωγικότητα επεσήμανε χθες στη Βουλή ο γενικός διευθυντής του Διεθνούς Νομισματικού Ταμείου Ντομινίκ Στρος-Καν.

  Ενημερώνοντας για περίπουμία ώρα και στη συνέχεια απαντώντας σε ερωτήσεις τεσσάρων βουλευτών της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων, ο επικεφαλής του ΔΝΤ επέμεινε στη συνέχιση των διαρθρωτικών αλλαγών, επειδή – όπως είπε – χάρη σ’ αυτές θα υπάρξει απασχόληση και χαρακτήρισε ορόσημο τη μεταρρύθμιση του Ασφαλιστικού και του Φορολογικού. Την ίδια ώρα – σύμφωνα με μέλη της Επιτροπής Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής – οΝτομινίκ Στρος-Καν ουσιαστικά ζήτησε επιπλέον μείωση των μισθών και των συντάξεων, καθώς επεσήμανε πως τα τελευταία χρόνια έχει απολεσθεί το 25% της παραγωγικότητας και, επειδή η Ελλάδα ανήκει στην Ευρωπαϊκή Ενωση και δεν μπορεί να κάνει υποτίμηση, πρέπει να εξομαλυνθεί η διαφορά προς τα πάνω που σημειώθηκε την τελευταία 5ετία από την αύξηση των μισθών και συντάξεων.

  Οι ερωτώντες βουλευτές κ.κ. Βάσω Παπανδρέου (πρόεδρος της αρμόδιας Επιτροπής), ΜίμηςΑνδρουλάκης (ΠΑΣΟΚ), Χρήστος Σταϊκούρας (Ν.Δ.)

  και Μάκης Βορίδης (ΛΑΟΣ), ενώ απουσίαζαν οι εκπρόσωποι του ΚΚΕ και του ΣΥΡΙΖΑ, στάθηκαν ιδιαίτερα στην επιμήκυνση της αποπληρωμής του δανείου, στο ενδεχόμενο έκδοσης ευρωομολόγου και πότε η χώρα μας θα βγει από την κρίση.

  Απαντώντας ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ, εξέφρασε την άποψη ότι, εάν τα πράγματα εξελιχθούν όπως προβλέπει, το ποσό των 110 δισεκατομμυρίων ευρώ είναι επαρκές, ωστόσο την ίδια στιγμή σημείωσε πως, αν τυχόν συμβεί κάτι στην ευρωζώνη ή στην υφήλιο, τότε η κατάσταση για την Ελλάδα αλλά και για τις άλλες χώρες θα είναι χειρότερη και το δάνειο για τη χώρα μας δεν επαρκεί.

  Πάντως ο Ντομινίκ Στρος-Καν εξαπέλυσε έμμεσες βολές – με δόση ειρωνείας – προς τη Νέα Δημοκρατία, καθώς, απαντώντας στην τοποθέτηση του εκπροσώπου της αξιωματικής αντιπολίτευσης, είπε με νόημα: «Ούτε επικροτώ ούτε επικρίνω την απόφαση της Νέας Δημοκρατίας να μην ψηφίσει το Μνημόνιο. Πιστεύω όμως πως το πρόγραμμα θα στεφθεί με επιτυχία, άρα πρέπει κανείς να αποφασίσει με ποιον θα ταχθεί. Αφού, όμως, στηρίζετε τα μέτρα, γιατί δεν τα ψηφίζετε; Ισως θα έπρεπε να είχατε ψηφίσει το Μνημόνιο, αλλά εγώ δεν μπορώ να παρέμβω στα εσωτερικά σας…».

  Νωρίτερα, όταν η Βάσω Παπανδρέου τον ρώτησε εάν από την εμπειρία του γνώριζε ότι «ο λογαριασμός δεν βγαίνει» και πως «υπογράψαμε με την πλάτη στον τοίχο», ο γενικός διευθυντής του ΔΝΤ απάντησε πως από την πρώτη στιγμή φάνηκε ότι η διάρκεια της αποπληρωμής ήταν βραδεία, τόνισε πως ακόμη και οι πιστωτές, που είναι άλλες χώρες, αντιλαμβάνονται το πρόβλημα και εξέφρασε την ελπίδα και την άποψη ότι τελικά θα υπάρξει διευθέτηση ώστε – όπως είπε – να καταστεί εφικτή η επιμήκυνση του δανείου όχι μόνο για την Ελλάδα, αλλά και για άλλες χώρες, χωρίς όμως να τεθούν νέοι όροι.

  Κατανόηση

  Πάντως, λίγο πριν ο Ντομινίκ ΣτροςΚαν έδειξε να κατανοεί τη δυσαρέσκεια του κόσμου από τη λήψη των μέτρων, λέγοντας χαρακτηριστικά πως, εάν ήταν Ελληνας, πιθανόν να βρισκόταν και αυτός στους δρόμους, ωστόσο σημείωσε ότι η προσφυγή στον μηχανισμό στήριξης έγινε επειδή «βρισκόσασταν με την πλάτη στον τοίχο». Επεσήμανε την ανάγκη για επιπλέον διαρθρωτικές αλλαγές, ώστε η Ελλάδα να καταστεί ανταγωνιστική και θελκτική για επενδύσεις, υποστήριξε πως το πρόγραμμα βρίσκεται σε σωστή τροχιά και εκτίμησε πως στο τέλος του 2011 - αρχές του 2012 θα αποκατασταθεί η ανάπτυξη στη χώρα.

  Οχι ΣΥΡΙΖΑ στην εισήγηση Τσίπρα να δουν τον Στρος-Καν

  Προσωπική ήττα υπέστηχθες ο πρόεδρος του ΣΥΝ και της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας με αφορμή την... επίσκεψη Στρος Καν στη Βουλή.

  Οι βουλευτές, ακόμη και οι λεγόμενοι προεδρικοί, της Κοινοβουλευτικής Ομάδας απέρριψαν την εισήγησή τουνα είναι παρών ο ΣΥΡΙΖΑ κατά την ενημέρωση του επικεφαλής του ΔΝΤ στην Επιτροπή Οικονομικών Υποθέσεων της Βουλής, όπου μάλιστα σχεδίαζε να παραστεί και ο ίδιος και να απευθύνει ερωτήματα στον κ. Καν.

  Υπέρ τηςπρότασης του προέδρου της Κοινοβουλευτικής Ομάδας του ΣΥΡΙΖΑ τάχθηκε μόνον ο Δημήτρης Παπαδημούλης, ωστόσο οι υπόλοιποι βουλευτές, ακόμη και ο Τάσος Κουράκηςπου ανήκει στην ομάδατων προεδρικών, προέβαλαν ενστάσεις για την παρουσία του κόμματος στην ενημέρωση του επικεφαλής του ΔΝΤ και συντάχθηκαν με την πρόταση του κοινοβουλευτικού εκπροσώπου του κόμματος Παναγιώτη Λαφαζάνη, ο οποίος απέρριψε κατηγορηματικά την εμφάνιση βουλευτών στην ενημέρωση του Ντομινίκ Στρος-Καν.

  Είναι ενδεικτικό ότι οι βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ δεν δέχτηκαν ούτε καν τη συμβιβαστική πρόταση Τσίπρα να εμφανιστούν στη συνεδρίαση, να εκφράσουν την αντίθεσή τους με το ΔΝΤ και ακολούθως να αποχωρήσουν από αυτήν. «Είναι σαν να νομιμοποιούμε έναν αποικιοκράτη που έρχεται στη χώρα μας. Θα ήταν ξεφτίλα» είπε ο Παναγιώτης Λαφαζάνης, αρνούμενος οποιαδήποτε συζήτηση για εμφάνιση του ΣΥΡΙΖΑ στην Επιτροπή.

  Μετά τη συνεδρίαση βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ μιλούσαν για «στραπάτσο» του Αλέξη Τσίπρα.

  ΠΗΓΗ: ΤΑ ΝΕΑ
   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι Ιαν 22, 2019 5:37 am