Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Μοιραστείτε
  avatar
  Chief
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 832
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/02/2010
  Τόπος : Αθήνα

  Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από Chief Την / Το Τρι Απρ 20, 2010 7:34 am

  Πρόλογος

  Η σύγχρονη αντίληψη για τη σεξουαλική ζωή, χαρακτηρίζεται από την ανάγκη του σημερινού ανθρώπου να ξέρει να προστατεύει τον εαυτό του, χωρίς να χάσει το δικαίωμα της ηδονής και της απόλαυσης, που είναι ο βασικός στόχος της σεξουαλικής συμπεριφοράς.  Η Παγκόσμια Οργάνωση Υγείας το 1975 οριοθέτησε τη σεξουαλική μας ζωή ως προϋπόθεση της σεξουαλικής υγείας, η οποία περιλαμβάνει τη σωματική, συναισθηματική και ψυχική ικανοποίηση με τα κοινωνικά κριτήρια, που σηματοδοτούν την ωριμότητα της προσωπικότητας μας, την επικοινωνία και την αγάπη.

  Η σεξουαλική υγεία αποτελεί το βασικό προνόμιο της σεξουαλικής επιλογής και αυτονομίας ενός ανθρώπου που θέλει «να απολαμβάνει», αλλά και που πρέπει «να γνωρίζει», για να προλαβαίνει όλα αυτά που μπορεί να απειλήσουν τη ζωή του.

  ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗ ΥΓΕΙΑ: Η συμμόρφωση και η εμπέδωση της σωστής συμπεριφοράς,
  απελευθερώνει την σεξουαλικότητα του ατόμου και ωριμάζει την αυτοπεποίθηση του.


  Τα τελευταία 20 χρόνια η σεξουαλική ζωή, περνώντας από διάφορες φάσεις και θέσεις τόσο της κοινωνίας όσο και της ιατρικής, κυριαρχήθηκε από μία αντίληψη φόβου για τη σεξουαλική μόλυνση που το AIDS προκάλεσε στην παγκόσμια κοινωνία, αλλά και από την άποψη ότι αυτό «δε μας αφορά», γιατί δεν κινδυνεύουμε να μολυνθούμε...

  Τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ) είναι από τις πιο διαδεδομένες ασθένειες. Παρακάτω ακολουθούν κάποια γενικά δεδομένα για τα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα σύμφωνα με τα Διεθνή Ινστιτούτα Υγείας (Ιούνιος 1998).

  > Άνθρωποι όλων των βαθμίδων εκπαίδευσης, κοινωνικοοικονομικής τάξεως, πολιτικών, εθνικών και φυλετικών ομάδων προσβάλλονται από σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα. Κατά προσέγγιση, τα 2/3 όλων των νέων περιπτώσεων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων εμφανίζονται σε νεαρά άτομα ηλικίας κάτω των 25 ετών.

  > Ο αριθμός νέων περιπτώσεων σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων αυξάνεται κάθε χρόνο. Ένας από τους λόγους που συμβαίνει αυτό είναι επειδή στη σημερινή εποχή η σεξουαλική επαφή ξεκινάει από μικρότερες ηλικίες και ο γάμος έρχεται σε μεγαλύτερες ηλικίες, αφού ο σημερινός άνθρωπος έχει δοκιμάσει πολλαπλούς ερωτικούς παρτενέρ πριν κατασταλάξει σε κάποιο μόνιμο ερωτικό σύντροφο. Επίσης, καθώς ο αριθμός των διαζυγίων αυξάνεται, οι άνθρωποι ξαναγυρνάνε στη δοκιμή και εύρεση νέων ερωτικών συντρόφων. Μάλιστα, πολλοί άνθρωποι που έχουν προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα δεν παρουσιάζουν συμπτώματα με αποτέλεσμα να συνεχίσουν να έχουν σεξουαλικές επαφές με άλλα άτομα χωρίς προφύλαξη και να μεταδίδουν τον ιό χωρίς να το γνωρίζουν.

  > Οι επιπτώσεις στην υγεία των γυναικών που έχουν προσβληθεί από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα είναι σημαντικότερες από ότι στους άνδρες. Σε περίπτωση που δεν ακολουθηθεί θεραπεία του νοσήματος, αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα ακόμη και τη στειρότητα ή και την εξωμήτρια κύηση. Επίσης, κάποια σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα μπορεί να προκαλέσουν καρκίνο του τραχήλου μήτρας ή άλλα είδη καρκίνου γεννητικών οργάνων. Η καθυστέρηση αντιμετώπισης των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων, όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια, μπορεί να οδηγήσει σε στειρότητα και στους άντρες.

  > Η γρήγορη διάγνωση των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων και η αποτελεσματική θεραπεία τους μπορεί να προστατέψει το άτομο από πιθανές συνέπειες στην υγεία του. Με αυτό τον τρόπο τα νοσήματα είναι ελεγχόμενα και τα συμπτώματα τους μπορούν να ελαχιστοποιούνται στις περισσότερες περιπτώσεις.
  avatar
  Chief
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 832
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/02/2010
  Τόπος : Αθήνα

  Απ: Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από Chief Την / Το Τρι Απρ 20, 2010 7:37 am

  Ποια είναι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα και ποιοι κινδυνεύουν από αυτά;

  Τα Σ.Μ.Ν. (Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα) είναι ασθένειες που προκαλούνται από παθογόνους ιούς, μικρόβια, παράσιτα, μύκητες και μεταδίδονται από άτομο σε άτομο με τη σεξουαλική επαφή. Μπορεί να δημιουργήσουν πόνο στα γεννητικά όργανα, δυσοσμία, ερεθισμό, προβλήματα στη συνουσία, υπογονιμότητα. Σε σπάνιες περιπτώσεις μπορεί να είναι επικίνδυνα για τη ζωή (HIV/AIDS). Περισσότερες από είκοσι τέτοιες ασθένειες είναι σήμερα γνωστές.

  Τα πιο χαρακτηριστικά και κοινά σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι το A.I.D.S., οι ηπατίτιδες Β και C, τα κονδυλώματα, τα χλαμύδια, η σύφιλη, η φθειρίαση, ο έρπης των γεννητικών οργάνων, οι τριχομονάδες, η γονόρροια (βλεννόρροια), οι μύκητες των γεννητικών οργάνων.

  Τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα απειλούν και τα δύο φύλα, όλες τις ηλικίες και δε φαίνεται να ξεχωρίζουν τους ανθρώπους σε όμορφους και άσχημους, φτωχούς και πλούσιους ούτε συγχωρούν αυτούς που λένε «δεν πειράζει θα χρησιμοποιήσω το προφυλακτικό την επόμενη φορά!».
  avatar
  Chief
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 832
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/02/2010
  Τόπος : Αθήνα

  Απ: Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από Chief Την / Το Τρι Απρ 20, 2010 7:39 am

  Η ΣΗΜΑΣΙΑ ΤΗΣ ΠΡΟΛΗΨΗΣ

  Πολλοί άνθρωποι πιστεύουν πως ένας συνδυασμός φαρμακευτικής αγωγής, προγραμμάτων κοινωνικής ευαισθητοποίησης και ο φόβος μπορεί να είναι τρία στοιχεία αρκετά για να αποφευχθούν τα Σεξουαλικά Μεταδιδόμενα Νοσήματα (ΣΜΝ), αλλά δυστυχώς δεν είναι τόσο εύκολο. Η πρόκληση για την πρόληψη από τα ΣΜΝ είναι πολύ σημαντική καθώς πολλά από αυτά μπορούν να έχουν καταστροφικές, αν όχι θανάσιμες, συνέπειες.

  Η κατάσταση θα ήταν ευκολότερη αν ο καθένας που μολυνόταν από ένα σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα παρουσίαζε κάποια συμπτώματα που θα του έδιναν το κίνητρο να απευθυνθεί σε κάποιον γιατρό άμεσα. Η αλήθεια είναι όμως ότι πολλοί άνθρωποι αποκτούν σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα χωρίς να το ξέρουν. Το γεγονός αυτό δημιουργεί σημαντική δυσκολία στην προσπάθεια της διάγνωσης και της έγκαιρης θεραπείας. Πολλοί φορείς σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων δεν έχουν συμπτώματα, δηλαδή δεν έχουν κανένα εμφανές στοιχείο που να δείχνει ότι έχουν μολυνθεί. Ακόμη και αν εξετάζει κάποιος οπτικά τα γεννητικά όργανα του συντρόφου του, δεν φαίνεται πάντα αν το άτομο αυτό έχει ένα νόσημα. Για παράδειγμα, οι πληγές σε αρχικό στάδιο που είναι χαρακτηριστικά της σύφιλης ή του έρπητα των γεννητικών οργάνων, μπορεί να βρίσκονται μέσα στον κόλπο ή στον τράχηλο της γυναίκας. Σε ασθένειες όπως τα χλαμύδια και η γονόρροια οι περισσότερες μολυσμένες γυναίκες (περίπου 7 στις 10) δεν έχουν κανένα εμφανές σύμπτωμα. Οι άνδρες που έχουν μολυνθεί με χλαμύδια και/ή γονόρροια δεν έχουν πάντα επώδυνη ούρηση και εκκρίσεις από την ουρήθρα, τα δύο πιο κοινά συμπτώματα αυτών των δύο ασθενειών. Συνεπώς, κάθε άνθρωπος που είναι σεξουαλικά ενεργός, ειδικά με πολλαπλούς συντρόφους, πρέπει να κάνει τακτικά τεστ σε κάποιο Ιατρικό Κέντρο που αισθάνεται άνετα. Αν κάποιος αποφασίσει να κάνει εξετάσεις για σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα χωρίς να έχει συμπτώματα δεν θα θεωρηθεί υποχόνδριος, αντιθέτως η κίνηση αυτή θα εκτιμηθεί από τους επαγγελματίες υγείας.

  Πολλές πεποιθήσεις για τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα είναι μη ρεαλιστικές ή λάθος. Για παράδειγμα, πολλοί άνθρωποι έχουν ένα αβάσιμο αίσθημα ασφάλειας και προστασίας πιστεύοντας ότι τα σεξουαλικά μεταδιδόμενα νοσήματα αφορούν ανθρώπους φτωχούς, χωρίς μόρφωση ή ανθρώπους που μένουν μακριά από τους ίδιους. Στην πραγματικότητα όλοι έχουμε την ίδια πιθανότητα να μολυνθούμε από κάποιο σεξουαλικά μεταδιδόμενο νόσημα αν κάνουμε σεξ με κάποιον που έχει μολυνθεί. Κανένας μας δεν έχει ειδική ανοσία στους κινδύνους των σεξουαλικά μεταδιδόμενων νοσημάτων λόγω του πλούτου, της καλής μόρφωσης ή παρόμοιων παραγόντων.
  avatar
  Chief
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 832
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/02/2010
  Τόπος : Αθήνα

  Απ: Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από Chief Την / Το Τρι Απρ 20, 2010 7:42 am

  ΠΡΑΚΤΙΚΕΣ ΣΥΜΒΟΥΛΕΣ ΠΑ ΥΓΙΕΣ ΚΑΙ ΑΣΦΑΛΕΣ ΣΕΞ

  Το πιο σημαντικό κομμάτι για να απολαμβάνουμε υγιές και ασφαλές σεξ είναι η πρόληψη. Για όλα τα προαναφερόμενα Σ.Μ.Ν., ο καθένας μπορεί να πάρει κάποια απλά και αποτελεσματικά μέτρα για την προσωπική του προστασία:

  > «Ενημερώσου!» Η σωστή πληροφόρηση για το ποια είναι τα Σ.Μ.Ν. και τι συμπτώματα έχουν είναι προσωπική ευθύνη του καθενός, προκειμένου να διασφαλίσει τη σεξουαλική του υγεία.

  > «Μη βιαστείς να κάνεις σεξ αν δεν είσαι ενημερωμένος!». Αν κάποιος δε νιώθει έτοιμος, καλά πληροφορημένος ή προετοιμασμένος για σεξ, τότε θα ήταν καλύτερα να το αφήσει για αργότερα.

  > Είναι πάντα καλύτερο και πιο ασφαλές να περιορίζονται οι σεξουαλικές πράξεις με έναν σύντροφο που να μην φέρει κάποιο Σ.Μ.Ν. Επίσης, αν υπήρχαν άλλοι σεξουαλικοί σύντροφοι, είναι σωστό να γίνεται συχνός έλεγχος για να αποκλειστεί οποιαδήποτε περίπτωση να κολλήσει ο καινούριος σύντροφος.

  > Είναι σωστό κάποιος να γνωρίζει καλά τον σύντροφο που έχει επιλέξει για σεξουαλική επαφή και να συζητάει μαζί του/της για το σεξ. Αν δε νιώθει κάποιος άνετα να μιλήσει για σεξουαλικά θέματα με αυτό τον άνθρωπο, ίσως δεν θα έπρεπε να κάνει σεξ μαζί του.

  > Πριν από την σεξουαλική επαφή, ακόμη κι αν γίνεται χρήση προφυλακτικού, καλό είναι να πλένει κάποιος με σαπούνι και χλιαρό νερό τα γεννητικά όργανα, ακόμα και με κάποιο αντιβακτηριδιακό σαπούνι.

  > Η χρήση προφυλακτικών πρέπει να γίνεται σε κάθε σεξουαλική επαφή, πρέπει να χρησιμοποιούνται σωστά, να είναι πάντα καινούρια (ποτέ ξαναχρησιμοποιημένα) και τοποθετημένα στο πέος με το σωστό τρόπο. Τα latex προφυλακτικά ενδείκνυνται, καθώς προσφέρουν περισσότερη προστασία κατά των Σ.Μ.Ν. Επίσης, πρέπει να θυμάται κάποιος ότι τα αντισυλληπτικά δεν προσφέρουν προστασία κατά των ΣΜΝ.

  > Μετά την σεξουαλική επαφή, είναι καλό να ξαναγίνει καθαρισμός των γεννητικών οργάνων και της γύρω περιοχής με σαπούνι και ζεστό νερό.


  ΠΗΓΗ:
  "AIDS ΚΑΙ ΤΑ ΥΠΟΛΟΙΠΑ ΣΜΝ"
  Dr Θάνος Ασκητής
  εκδ. ΙΝΣΤΙΤΟΥΤΟ ΣΕΞΟΥΑΛΙΚΗΣ ΚΑΙ ΨΥΧΙΚΗΣ ΥΓΕΙΑΣ

  avatar
  nick93
  Forum V.I.P.
  Forum V.I.P.

  Αριθμός μηνυμάτων : 1447
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/04/2010
  Ηλικία : 25
  Τόπος : Αθήνα

  Απ: Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από nick93 Την / Το Σαβ Μάης 01, 2010 2:29 pm

  Ναι, όλα αυτά είναι σίγουρα ενδιαφέρον και χρήσιμα για όλους μας και πρέπει να είναι όλοι ενημερωμένοι... ;-)
  avatar
  Thanos
  Admin
  Admin

  Αριθμός μηνυμάτων : 1646
  Ημερομηνία εγγραφής : 26/02/2010
  Ηλικία : 25
  Τόπος : Αθήνα!

  Απ: Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από Thanos Την / Το Δευ Μάης 10, 2010 5:48 am

  Συμφωνώ... είναι σημαντικό ν αυπάρχει ασφάλεια στο σεξ...
  avatar
  nick93
  Forum V.I.P.
  Forum V.I.P.

  Αριθμός μηνυμάτων : 1447
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/04/2010
  Ηλικία : 25
  Τόπος : Αθήνα

  Απ: Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από nick93 Την / Το Δευ Μάης 10, 2010 3:15 pm

  Πάντα! ;-)
  avatar
  manos
  Forum Artist
  Forum Artist

  Αριθμός μηνυμάτων : 359
  Ημερομηνία εγγραφής : 08/04/2010
  Ηλικία : 29
  Τόπος : Χαλκίδα

  Απ: Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από manos Την / Το Τρι Μάης 11, 2010 3:06 pm

  Το θεμα ειναι να τα διαβασουμε ολα αυτα παιδια γιατι τελικα ολο απερισκεψιες κανουμε..
  avatar
  nick93
  Forum V.I.P.
  Forum V.I.P.

  Αριθμός μηνυμάτων : 1447
  Ημερομηνία εγγραφής : 21/04/2010
  Ηλικία : 25
  Τόπος : Αθήνα

  Απ: Σ.Μ.Ν. Πρόλογος- Σημασία πρόληψης- Πρακτικές συμβουλές για ασφαλές σεξ

  Δημοσίευση από nick93 Την / Το Πεμ Μάης 20, 2010 10:09 am

  ;-)

   Η τρέχουσα ημερομηνία/ώρα είναι Τρι Δεκ 18, 2018 8:19 am